Terwijl je aan kinderen voorleest, draag je bij aan de ontwikkeling van hun hersenen. Daarnaast brengt voorlezen ook andere voordelen met zich mee. Zo krijgen kinderen een gevoel van veiligheid. Daarnaast beleven de meeste kinderen plezier aan het voorlezen en de exclusieve aandacht. Deze zaken zijn ook van belang voor de ontwikkeling van kinderen. Wist je bovendien dat het samen lezen van een boek bijdraagt aan het brengen van rust en regelmaat? Dit geldt voor zowel de voorlezer als de luisteraar. Je komt namelijk tot rust tijdens het voorlezen. Kies je ervoor om op vaste tijden voor te lezen, dan zorg je voor regelmaat en een vaste structuur in de dag. Zoek je daarom naar het beste voorleesboek voor kinderen van 4 en 5 jaar? Lees dan snel dit artikel over de top 5. Hier vind je het beste voorleesboek voor kinderen van 4 en 5 jaar!

Beste voorleesboek voor kinderen van 4 en 5 jaar van 2020

In je zoektocht naar het beste voorleesboek voor kinderen van 4 en 5 jaar kom je verschillende boeken tegen. Zo kun je kiezen voor educatieve voorleesboeken, sprookjesboeken, interactieve voorleesboeken, enzovoorts. Het is echter ook belangrijk om rekening te houden met de boekthema’s. Veelal zie je dat er in de kersttijd en rond Sinterklaas veel boeken over deze onderwerpen worden verkocht. Hetzelfde geldt voor boeken over de seizoenen. Je leert je kind namelijk over de dingen van het leven door een leuk en gepast boek voor te lezen. Doordat je met verschillende factoren rekening houdt, kan het moeilijk zijn om het ideale boek uit te kiezen. Daarom helpen we je op weg. We hebben namelijk een top 5 met de populairste kinderboeken van het jaar samengesteld. Elk boek hebben we tevens afzonderlijk beschreven. Zo vind je gemakkelijk het beste voorleesboek voor kinderen van 4 en 5 jaar.

1. Hé, wie zit er op de wc?

De meesten van ons hebben het volgende al eens meegemaakt. We moeten hoognodig naar de wc, maar deze is bezet. Om dit probleem op te lossen, kloppen we op de deur. Soms roepen we om erachter te komen wie er op de wc zit. Doordat de persoon op het toilet weet He wie zit er op de wcdat iemand hoognodig naar de wc moet, haast hij/zij zich een beetje. Zo gaat het er meestal aan toe. Echter, er zijn ook personen die zich niet haasten. Wil je je kind over een dergelijke situatie vertellen? Dan kennen we voor jou het beste voorleesboek voor kinderen van 4 en 5 jaar. Dit boek heet Hé, wie zit er op de wc?. Wij vinden dat het boek het beste voorleesboek voor kinderen van 4 en 5 jaar is, omdat het boek over de bovenstaande situatie gaat.

Hoewel het voor degene die naar de wc moet geen prettige ervaring is, is dit boek enorm grappig. In het boek Hé, wie zit er op de wc? moet Beer heel nodig naar de wc. Echter, hij ziet dat de deur op slot is. Nu weet hij niet wat hij moet doen. Daarom klopt en roept hij. Helaas wordt er niet gereageerd. Op den duur sluiten andere dieren zich aan in de rij. Zij moeten namelijk ook allemaal heel dringend gebruik maken van dat ene toilet. Uiteindelijk wordt er doorgespoeld en een onschuldig jongetje komt naar buiten. Hij moest namelijk heel lang plassen, heeft daarna zijn handjes gewassen en heeft zijn boek uitgelezen…

Eigenschappen van het boek Hé, wie zit er op de wc?:

2. Gouden Boekjes – Adje Doet Heel Druk

Sommige kinderen zijn actiever dan anderen. Vaak, als men dit gedrag opmerkt, wordt er vastgesteld dat het drukkere kind ADHD heeft. Dit wordt door zowel sommige oudere mensen als jongeren gezien als een negatieve eigenschap. ADHD hoeft echter niet iets slechts te zijn. Gouden Boekjes - Adje Doet Heel DrukDeze kinderen zijn namelijk super creatief. Wil je je kind daarom laten zien dat ADHD niet iets negatiefs hoeft te zijn? Dan kun je een boekje over ADHD in positief daglicht voorlezen. Klinkt zo’n boekje als het beste voorleesboek voor kinderen van 4 en 5 jaar? Kies dan voor het boek Gouden Boekjes – Adje Doet Heel Druk. Dit boek over ADHD is wellicht het beste voorleesboek voor kinderen van 4 en 5 jaar. Het boek leert kinderen namelijk dat personen die ADHD hebben zeer creatief kunnen zijn.

In het boek Gouden Boekjes – Adje Doet Heel Druk laat Adje sinaasappelschillen dansen als een slangenbezweerder. Daarnaast geeft de hoofdpersoon in het boek de stoel sporen als een dappere ridder. De jongen in het boek verandert onder de douche tevens in een zeemeerman. Doordat Adje wiebelbillen heeft, zit hij nooit stil. Soms wil zijn moeder hem wel vastbinden op zijn stoel. Er is bovendien altijd wel iemand die hem tot orde roept. Volwassenen zeggen bijvoorbeeld aan Adje om rechtop te staan. Soms zeggen ze hem om zich aan te kleden. Er wordt ook van hem verwacht om “gewoon” te doen. Maar daar is toch niks aan?

Eigenschappen van het boek Gouden Boekjes – Adje Doet Heel Druk:

3. Ik vind je lief, oma

Jonge kinderen stellen over het algemeen veel vragen. Dat komt doordat ze meer willen weten over de wereld om zich heen. Vaak stellen ze de vragen aan personen die ze vertrouwen. Hierbij kun je denken aan hun ouders, grootouders, leerkrachten, enzovoorts. Doordat je als Ik vind je lief, omavolwassene zorgt voor meer informatie, versterk je de band tussen jezelf en het kind. Wil je kinderen laten zien dat het prima is om vragen aan je te stellen? Dan kun je een boekje met een verhaal over vragen stellen aan hen geven. Klinkt een dergelijk boek als het beste voorleesboek voor kinderen van 4 en 5 jaar? Kies dan voor het boek Ik vind je lief, oma. Voor jonge kinderen is dit wellicht het beste voorleesboek voor kinderen van 4 en 5 jaar.

Het boek Ik vind je lief, oma gaat over Kleine Beer, die heel nieuwsgierig is. Daarom stelt hij allerlei vragen aan zijn oma. Zo wil hij bijvoorbeeld weten waarom hij zo’n grote neus heeft. Hij stelt daarnaast allerlei andere vragen. Gelukkig weet Oma Beer enorm veel. Zij kan daarom al zijn vragen beantwoorden. Op een bepaald moment gaan Oma Beer en Kleine Beer samen op zoek naar voedsel. Tijdens deze tocht leert Oma Beer een aantal slimmigheidjes aan Kleine Beer. Als je dit boek dus voorleest aan je kind, laat je hem/haar ook zien dat hij/zij veel kan leren door vragen te stellen. Bovendien genieten kinderen optimaal van het boek, omdat het een prentenboek is met mooie illustraties.

Eigenschappen van het boek Ik vind je lief, oma:

4. De poepfabriek

Wil je de aandacht van kinderen trekken? Dan is het handig om hen iets bizars of grappigs te laten zien. Je kunt ook gewoon ervoor kiezen om een grappig boek voor te lezen. Er zijn namelijk veel grappige kinderboeken geschreven. Sommige kinderen zijn minder dol op lange De poepfabriekverhalen. Je kunt daarom korte verhalen of zelfs gedichtjes aan hen voorlezen. Is volgens jou daarom een gedichtenboekje het beste voorleesboek voor kinderen van 4 en 5 jaar? Als je antwoord op deze vraag “ja” is, dan kennen wij het perfecte boek voor jouw kind. We verwijzen hier naar het boek De poepfabriek. Alleen al de titel van dit boek brengt kinderen aan het lachen. Hierdoor zijn kinderen gewilliger om te luisteren terwijl je voorleest. Is het boek daarom het beste voorleesboek voor kinderen van 4 en 5 jaar?

Het leuk van het boek De poepfabriek is dat het een versjesbundel is. De versjes in het boek zijn vrolijk en gaan bovendien over bijzondere dieren. Zo kom je in het boek een welterusten-beertje tegen en een eekhoorn die veel vergeet. In het boek is er zelfs een versje over een vallende giraffebaby. De versjes beginnen met “Wist je dat…” en eindigen met “…dat is wel een beetje raar…dit is allemaal echt waar!”. Kinderen merken dus dat de dierenwereld soms een beetje raar kan zijn. Echter, de dierenwereld blijft super interessant. Lees dit leuke boekje over de mysterieuze en rare dierenwereld dus gauw voor!

Eigenschappen van het boek De poepfabriek:

5. Peuzel het boekmonster

Sommige kinderen vinden het minder prettig wanneer je aan hen voorleest. Heb je wat oudere kinderen in huis, dan kan het dat zij zelf lezen ook niet aangenaam vinden. Dergelijke kinderen zouden vast wel blij zijn als alle boeken plotseling verdwenen. Echter, wat de kinderen Peuzel het boekmonsterwaarschijnlijk niet begrijpen, is dat hun favoriete sprookjes dan ook zouden verdwijnen. Daarom is er een boek geschreven over veranderende klassieke verhalen. Klinkt zo’n boek als het beste voorleesboek voor kinderen van 4 en 5 jaar? Kies dan voor het boek Peuzel het boekmonster. Dit boek is wellicht het beste voorleesboek voor kinderen van 4 en 5 jaar over veranderende klassieke verhalen. Het boek gaat over Peuzel, een monster dat boeken eet.

In Peuzel het boekmonster heeft Peuzel een manier gevonden om uit zijn eigen boek te gaan. Daarom haalt hij nu kattenkwaad uit in andere boeken. Hij belandt onder andere in het verhaal van Roodkapje. Daar maakt neemt hij de rol van Roodkapje over. Je weet nu al dat dat niet goed zal aflopen. Peuzel komt ook terecht in het huis van de drie beren en maakt er een rommeltje van. Waar hij ook terecht komt, Peuzel verandert steeds de loop van het verhaal drastisch. Uiteindelijk komt hij weer in zijn eigen boek terecht. Daar wordt er getracht om hem gevangen te houden. Het leuke van dit boek is dat er is gezorgd voor uitsnijdingen. Je ziet dus hoe Peuzel zich door de boeken heen bijt.

Eigenschappen van het boek Peuzel het boekmonster: