Vele ouders stimuleren hunnen kinderen van jongs af aan om te lezen. Door te lezen kom je namelijk nieuwe dingen te weten. Ook krijg je een gevoel van medeleven als je vaak leest. Tieners lezen zelfstandig en ontwikkelen bepaalde interesses en hobby’s. Het is dus duidelijk te merken dat tieners een sterke voorkeur hebben wat boeken betreft. Zoek je naar de beste tiener boeken voor jouw tiener? Dan is het handig om te kiezen voor een boek uit zijn/haar favoriet genre. Denk maar aan thrillers, waargebeurde verhalen, fantasieboeken, boeken over vriendschat en liefde en ga zo door. Onder de wat oudere tieners zijn de young adult boeken ook zeer populair. Hoewel er veel keuzemogelijkheden zijn, hoef je je geen zorgen te maken. Wij helpen je namelijk om de beste tiener boeken van het jaar te vinden.

Beste tiener boeken van 2020

Om de beste tiener boeken uit te kiezen, kun je letten op diverse factoren. Eén daarvan is het genre. Je kunt echter ook naar andere zaken kijken. Denk er maar aan dat de meeste boeken zijn gericht op bepaalde leeftijden. Dit heeft te maken met het leesniveau, maar ook het denkniveau van de lezer. Om je op weg te helpen, hebben we een top 5 voor je samengesteld. Daarbij hebben we gekozen voor verschillende genres. Er is onder andere gezorgd voor boeken over liefde en dood. Bovendien vind je in deze lijst ook spannende thrillers. Iedereen komt dus aan zijn trekken. Aarzel niet, lees de individuele recensies en vind gemakkelijk de beste tiener boeken van 2020!

1. After 1 – Hier begint alles

Als we kinderen zijn, wordt veel voor ons bepaald. We hoeven dus niet veel moeilijke keuzes te maken. Dit verandert echter naarmate we wat ouder worden. Wil je je tiener hierop voorbereiden? Dan kun je hem/haar een boek over dit onderwerp laten lezen. Een van de beste tiener boeken gaat over dit onderwerp. After 1 - Hier begint allesWe verwijzen hier naar het boek After 1 – Hier begint alles. In dit spannende boek maak je kennis met hoofdfiguur Tessa. Zij verlaat haar beschermde leventje met een overbezorgde moeder en vaste vriend om in het buitenland te gaan studeren. Om precies te zijn, gaat ze in Washington studeren. Vanaf de aankomst in haar nieuwe kamer, merkt Tessa dat haar uitgestippelde toekomstplan zou kunnen veranderen.

Tessa heeft namelijk een vrijgevochten kamergenote. Deze laat haar kennis maken met Hardin. Hij is zeer aantrekkelijk, maar ook ongecontroleerd en anarchistisch. Eigenlijk is hij gewoon een bad boy. Met hem krijgt Tessa een haat-liefdeverhouding waardoor ze een belangrijke keuze moet maken. Zal ze het wagen en een relatie aangaan met deze onberekenbare jongen? Of kiest ze voor het toekomstplan dat ze al gedurende lange tijd heeft uitgestippeld? Waar ze ook voor kiest, After 1 – Hier begint alles is van de eerste tot de laatste bladzijde boeiend. Het leuke is bovendien dat het boek deel uitmaakt van een serie. Je kunt dus ook de volgende 3 boeken lezen wanneer je het eerste deel hebt uitgelezen.

Eigenschappen van het boek After 1 – Hier begint alles:

2. Escape Room

Als tiener maak je allerlei situaties mee. Je hebt vrienden/vriendinnen, er is iemand op wie je een oogje hebt en je hebt minder aardige klasgenoten. Het leven is voor de ene tiener wat eenvoudiger dan voor de ander. Echter, dit betekent niet dat de mensen met een “perfect” Escape Roomleven geen moeilijke momenten doorstaan. Om dit aan te tonen, zijn er verschillende boeken over dergelijke onderwerpen geschreven. Een van deze boeken behoort tot de beste tiener boeken van het jaar. Hier verwijzen we naar het boek Escape Room. Dit boek is een van de beste tiener boeken van 2020. Het boek gaat over de bloedmooie Alissa, die alles mee lijkt te hebben in haar leven.

Echter, ook Alissa heeft haar eigen problemen. Daar wordt er in het boek wat dieper op ingegaan. Net zoals vele andere tieners, is Alissa verliefd op een leuke jongen, Milas. Zijn vader is overleden, maar hij wil niet over deze gebeurtenis praten. Er zijn nog 2 andere hoofdfiguren in het boek met elk een uniek karakter. Het viertal besluit op een dag om een spel te spelen. Dit spel heeft de naam van het boek, Escape Room. Wanneer de vier tieners net binnen zijn, beseffen ze dat naar deze room gaan een grote fout was. De beheerder van deze kamer heeft namelijk andere plannen dan het spelen van het spel. De levens van de tieners zijn in gevaar. Zullen ze een manier vinden om te ontsnappen?

Eigenschappen van het boek Escape Room:

3. De jongen in de gestreepte pyjama

Kinderen zijn over het algemeen nieuwsgierig. Daarom gaan ze op zoek naar antwoorden als ze een bepaalde situatie niet begrijpen. Soms gebeuren er echter zeer absurde dingen. Hierdoor is het wat moeilijker voor kinderen om antwoorden te vinden. De jongen in de gestreepte pyjamaDenk er maar aan hoe je je zou voelen ten tijde van de Jodenvervolging. Deze ervaring is vast wel heel anders voor een kind van een Duitse commandant dan een Joods kind. In het boek De jongen in de gestreepte pyjama wordt deze ervaring beschreven. Het gaat echter niet om een verhaal dat verteld is vanuit de Joden. Hierdoor krijg je een compleet andere kijk op zaken. Vandaar dat het boek een van de beste tiener boeken is.

In het boek De jongen in de gestreepte pyjama is de 9-jarige Bruno met zijn ouders verhuisd in 1943. Niet ver van hun huis is er een Joden concentratiekamp. Bruno weet niet dat het om een concentratiekamp gaat. Hij vraagt zich daarom af waarom al die mensen die achter een hek wonen gestreepte pyjama’s aanhebben. Daarom gaat hij op zoek naar antwoorden. Hij sluit vriendschap met Shmuel, een van de Joodse kinderen. Hoewel Bruno een militair als vader heeft, begrijpt hij de gruwelen van het concentratiekamp niet. Hij stelt daarom allerlei onschuldige vragen. Het geweld en de verschrikking die de auteur met minimale woorden suggereert, maakt het verhaal nog indringender. Begrijp je nu waarom dit boek een van de beste tiener boeken is?

Eigenschappen van het boek De jongen in de gestreepte pyjama:

4. Als morgen niet bestaat

In het leven maken we van alles mee. We ervaren prettige momenten, maar ook angst en verdriet. Daarom proberen we op van alles voorbereid te zijn. Toch komt het weleens voor dat we denken dat niemand een slechter leven heeft dan wij. Deze gedachten krijgen vooral emotionele tieners vaak. Als morgen niet bestaatDaarom is het handig om hen te laten zien dat er altijd mensen zijn met wie er slechtere dingen gebeuren. Het is dus niet verbazingwekkend dat het boek Als morgen niet bestaat een van de beste tiener boeken is. Dit boek laat namelijk zien dat er met anderen veel ergere dingen kunnen gebeuren. Het boek begint positief. De 17-jarige Lena heeft het namelijk allemaal. Ze heeft leuke vrienden, goede cijfers en een beste vriend, Sebastian.

Met een dergelijk goed leven kun je plannen. Dat doet Lena ook. Ze plant alvast wat ze na haar slagen wil doen. Ook bereidt ze zich voor op het leukste jaar ooit. Ze zal misschien zelfs aan Sebastian zeggen dat ze al geruime tijd verliefd op hem is. En dan komt het… al Lena’s dromen vallen in duigen wanneer ze betrokken raakt bij een auto-ongeluk. Zij is de enige overlevende. Hoe kan ze nu verder gaan met haar leven? Haar onbezorgd leven is immers helemaal verpest. Doordat de personages in het boek mooi zijn uitgediept en de plot goed is uitgewerkt, lees je het boek snel uit. Het spannende boek Als morgen niet bestaat behoort niet voor niets tot de beste tiener boeken van dit jaar!

Eigenschappen van het boek Als morgen niet bestaat:

5. Thirteen reasons why

De meesten van ons proberen een goed leven te leiden. Echter, zonder het te weten kunnen we soms anderen kwetsen. Daarom is het belangrijk dat we open zijn over onze gevoelens. Op die manier geeft de ander je op tijd door wat hem/haar hindert. Je kunt je gedrag dan, waar nodig, aanpassen. Thirteen reasons whyWil je daarom lezen over situaties waar er niet (tijdig) gecommuniceerd wordt over gevoelens? Dan kun je een van de beste tiener boeken van het jaar lezen: Thirteen reasons why. Dit boek is een van de beste tiener boeken van het jaar. Er wordt in het boek een zwaar onderwerp beschreven, namelijk zelfmoord. Echter, dit onderwerp wordt op een unieke manier naar voren gebracht. De persoon die zelfmoord heeft gepleegd, heeft namelijk 7 cassettebandjes ingesproken.

Op de dertien kanten van de cassettes vertelt Hannah Baker wie allemaal heeft geleid tot haar zelfmoord. Ze verteld daarbij uitgebreid welke situaties haar pijn gedaan hebben. De bandjes worden echter niet gegeven aan de politie. Alleen de dertien personen die mede verantwoordelijk zijn voor haar dood krijgen de bandjes te horen. Clay, de 16-jarige ik-figuur was van mening dat hij en Hannah vrienden waren. Hij vraagt zich daarom af wat hij haar aangedaan heeft. Vol emoties luistert hij de bandjes af… Wat denk je dat Clay Hannah heeft aangedaan? Daar kom je achter als je dit bijzonder en spannend verhaal, dat herkenbaar is voor middelbare scholieren, leest.

Eigenschappen van het boek Thirteen reasons why: